My Image

Het kanalenstelsel in een kies is soms heel complex. Ernaar kijkend door een microscoop geeft mij als tandarts soms het gevoel door grotten te dwalen.

wortelkanaalbehandelingen

Achtergrond.
In het binnenste van de tand, de pulpa, zit het gevoel. Het binnenste van de tand of kies is gevoelig voor verschillende prikkels, maar het voelt altijd als pijn. Daarnaast voedt het binnenste deel van de tand, de tand zelf en heeft het de mogelijkheid -beperkt- om nieuw tandmateriaal aan te maken.

Een tand of kies heeft één of meerdere wortels met wortelkanalen die uitkomen in de zenuwkamer. Raakt het binnenste van de tand geïnfecteerd, of daaraan voorafgaand ernstig geïrriteerd dan kan dit (erg) pijn doen. Soms voelt u de zenuw van de tand, maar vaak de zenuwen van het onderliggende bot.

behandeling
Als behoud van de tand of kies gewenst is, is een wortelkanaalbehandeling de oplossing. Met een microscoop vinden we meestal alle kanalen met een vijlsysteem dat automatisch een halve millimeter voor de punt van de wortel stopt, maken we het hele kanaal helemaal schoon. Enkele weken later vullen we de wortelkanalen.

Met deze aanpak zijn minder röntgenfoto's nodig, kunnen we oude behandelingen goed overdoen en is de noodzaak voor verwijzing naar de kaakchirurg voor een wortelpunt-behandeling (apex) een stuk kleiner geworden.

kronen
Vaak hoor je dat onder een kroon een wortelkanaalbehandeling nodig is, of dat op een kies met een wortelkanaalbehandeling een kroon gezet moet worden. Beide beweringen zijn onjuist. De overeenkomst is dat een tand of kies die veel heeft meegemaakt een grotere kans heeft dat de " zenuw" het begeven heeft, maar ook een grotere kans heeft dat herstel met een vulling niet meer mogelijk is.

codes
De behandelcodes beginnen met een E