Stacks Image 19

… een puzzelstukje dat bij ú past …

inlays

achtergrond
Als een tand een gaatje heeft is het verstandig het te repareren. In het gat blijft rommel zitten waardoor het rottingsproces steeds sneller door kan gaan en het gat versneld groter wordt. Soms zijn de gaten zo groot dat vullen moeilijk wordt: Terwijl u de mond openhoudt moet de vulling gemaakt worden en tegelijkertijd goed aansluiten, droog gehouden worden, een goed contact met de buurtanden krijgen en de juiste hoogte hebben. En zo'n grote vulling moet sterk zijn bij (soms zeer) weinig houwvast. Dat is soms wat veel gevraagd. Gelukkig kan dat tegenwoordig anders:

Inlay
Een inlay is eigenlijk een puzzelstukje dat precies opvult wat ontbreekt. Ze bestaan al lang, oorspronkelijk in goud. De nadelen van gouden inlays waren dat het dure techniek was, veel werk vroeg (weer duur), heen en weer naar de tandtechniek gestuurd werd en de tand zo geslepen moest worden dat het stukje passend geplaatst kon worden (verlies van tandweefsel terwijl er toch al weinig tand stond).
Tegenwoordig slijpen we ze ter plekke uit een blok voorgehard vulmateriaal! En daarmee vervallen alle genoemde nadelen en is de prijs bijna halverwege (maar dichter bij die van) een grote vulling en een kroon.


behandeling
We boren alle oude vullingen uit de tand en proberen het tandvlees niet te raken want bloedingen maken het iets lastiger. We verwijderen eventuele rotte tand. Zwakke randen halen we weg, maar laten zoveel mogelijk tand staan. De tand wordt gescand, en de computer doet bijna de rest. Na een klein half uurtje is het puzzelstukje klaar en dat zetten we vast en werken alles glad af.


behandelcodes

De behandelcodes zijn de codes gebruikt die beginnen met een R.